Loading color scheme

Vinařství Ilias

Vinařství Ilias je vskutku rodinného charakteru - veškeré práce zastávají vlastními silami rodinní příslušníci (pravda s občasnou vydatnou výpomocí přátel a známých).

Historie vinařství je sice poměrně krátká, ale zato dynamická. Vše začalo jednoho osudového dne v roce 1998, kdy si pan Ilias v malebném Pavlově jako základnu pro své rybářské výpady vyhlédl polorozpadlou chalupu. Stavení společně s bratrem Tomášem přestavěli do dnešní obyvatelné podoby. A když při čekání na nějaký ten úlovek přemýšlel, jak nejlépe zabezpečit početnou rodinu, napadlo ho, že by si mohl zkusit vyrobit vlastní víno. Své první dva demižony vyrobil v roce 2000 u Radka Nepraše, který mu byl v jeho vinařských začátcích ochotným a trpělivým rádcem. Vinaření se z koníčka během několika let stalo hlavní náplní a zdrojem obživy. Ruku v ruce s tímto vývojem šlo i postupné rozšiřování výrobních kapacit a modernizace používané technologie. V roce 2011 bylo ukončeno přechodné období a od té doby vyrábí vína v bio kvalitě. Laicky řečeno, vína neošetřuje chemickými prostředky, ale v boji proti škůdcům, nemocem a nepřízni počasí používá šetrné přírodní přípravky, jako například fenyklový olej, prášek do pečiva nebo vodní sklo, případně povolené ochranné prostředky na bázi síry a mědi. K jeho filozofii patří také značná míra volnosti, kterou dopřáváme svým zákazníkům. Na jeho etiketách totiž nenajdete popis, jaké chutě a vůně v té či oné lahvi hledat. To vše ponechává zcela na představivosti, chuťových pohárcích a čichových buňkách milovníků jeho vín.